lauantai 20. huhtikuuta 2013

Joonas, ylioppilas Porvoon kymnaasista

Talonpoikia, torpparisperheitä, sotilaita, käsityöläisiä ja palvelusväkeä  jäljittänyt sukuharrastaja ällistyi, kun törmäsi poikaan, joka lähti koulutielle 1700-luvulla. Siinäpä oiva syy tutkia, mitä koulutien varrelta paljastuisi.

Talonpoikaistalon poika Joonas Heikinpoika (s. 1768), kuudes kahdeksasta sisaruksesta, sai Padasjoen seurakunnan lastenkirjaan merkinnän, että hän oli kymnaasissa, lukiossa. Kirja ei kuitenkaan kerro mitään hänen lukiota edeltävästä opintiestään.

Vuonna 1723 kuninkaallinen asetus kehoitti vanhempia huolehtimaan  jälkikasvunsa lukutaidosta. Padasjoen historian (Pulkkila 1984) mukaan ensimmäinen maininta vakinaisesta pitäjän koulumestarista löytyy vuoden 1784 tuomiokirjoista, kun eräs rusthollari vaati talvikäräjillä koulumestari Lindeniltä pellon vuokraa. Linden vaikutti pitäjässä 1782-1785. Oliko mahdollista, että hän tai joku muu perheen ulkopuolinen opetti Joonasta vai lankesiko tehtävä hänen isälleen tai äidilleen?


Albert Anker: Koulupoika (1875)
(WikiMedia Commons)
Hämeenlinnaan oli perustettu triviaalikoulu jo 1690. Kävikö Joonas siellä koulua opittuaan ensin kotona lukemaan? Oppilasmatrikkelia ei ole vielä Joonaksen ajalta. Triviaalikoulua käytiin neljä luokkaa, ja jokainen luokka kesti kaksi vuotta.

Se kuitenkin tiedetään, että Joonaksesta tuli Porvoon kymnaasin oppilas 16-vuotiaana, sillä oppilaitoksen matrikkelin mukaan hän kävi oppilaitosta 1784-1789 Jonas Cavén nimisenä. Opintojen loputtua hänet kirjataan Padasjoen seurakunnan rippikirjaan kotitalon kohdalle juurikin tuolla nimellä ja tittelillä "student", ylioppilas. 

Yrjö Kotavuoren Ylioppilasmatrikkeli 1640-1852 tietää, että Joonas Cavén suoritti ylioppilastutkinnon Turun yliopistossa kevätlukukaudella 1789, muttei näytä koskaan aloittaneen opiskelua siellä. Hänestä tuli Lammin nimismies varsin nuorena, 23-vuotiaana. Pian sen jälkeen hän solmi avioliiton Helena Katarina Brofeldtin (1766-1803) kanssa, ja perheeseen syntyi kahdeksan lasta. Jäätyään leskeksi Joonas solmi uuden avioliiton Eeva Sofia Bouchtin (1776-1816) kanssa. Lapsiluku kasvoi vielä kolmella lapsella. (Päivitys 15.7.2016: Joonaksella ja Eeva Sofialla oli neljä lasta.) Joonas itse kuoli Lammilla hengenahdistukseen (andtäppa) 48-vuotiaana. Vaimo Eeva Sofia menehtyi keuhkotautiin (lungsot) vain pari viikkoa myöhemmin, 40-vuotiaana.

api

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti