sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Heikkilän Mikko ja huonomuistinen kastepappi

Heikkilän taloon syntyi poikalapsi, talon pojan ja miniän esikoinen. Vastasyntyneen isä oli 28-vuotias Aaprahami Mikonpoika, joka oli tuonut vaimoksi kotitaloon Lammin Onnenvuoreen Maria Penjamintyttären Lammin Takaperästä. 


K. V. Lemokh (1841-1910): Vanhempien ilo. (Wiki Media Commons)

Suvun perinteitä kunnioittaen poika sai nimen ... niin, mikä oikein olikaan vauvan nimi? Isän nimi oli siis Aaprahami Mikonpoika. Kun juuri syntynyt poika kasvoi mieheksi ja avioitui, hänet merkittiin vihittyjen luetteloon Mikkona ja hänen lapsensa olivat aikanaan Mikonpoikia ja -tyttäriä.

Silti sukuharrastaja ei löydä kastetiedoista Mikko-nimistä poikalasta, joka olisi syntynyt Aaprahamille ja Marialle. Sen sijaan kastettujen luettelosta löytyy 22.9.1793 syntynyt ja 29.9.1793 kastettu Tuomas, jonka vanhemmat ovat Onnenvuoren Heikkilän talon Aaprahami Mikonpoika (s, 1762) ja Maria Penjamintytär (s. 1761). Ketään toistakaan Mikkoa heille ei syntynyt. Tuomaksesta taas ei ole jälkeäkään Heikkilän talossa seurakunnan lasten- ja rippikirjoissa, joihin talon vanhimman lapsen nimi on aina merkitty Mikoksi.

Sukuharrastaja on kovasti sitä mieltä, että kastepapille on tullut kirjaus- tai muistivirhe. Perhe ei tietenkään koskaan nähnyt, mitä seurakunnan kastettujen luetteloon oli kirjattu, joten he lepertelivät Mikko-vauvalleen onnellisen tietämättöminä tämän kirjoihin merkitystä nimestä.

Lammin seurakuntaa oli ilmeisesti siunattu niihin aikoihin kovasti huonomuistisella papilla, sillä kastetuista löytyy lapsi, jonka kohdalla puuttuu merkintä äidistä, ja toinen, jonka kohdalla puuttuu lapsen nimi kokonaan, vaikka vanhempien ja kummien nimet ovatkin näkyvissä. Löytyypä yksi tieto syntymästä, jossa syntymä- ja kastepäivien lisäksi on merkitty vain perheen kotikylä ja talo, mutta ei sen kummemmin kastetun lapsen kuin hänen vanhempiensa tai kummiensakaan nimiä.

mpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti