tiistai 30. huhtikuuta 2019

Pikkuilmoituksia Janakkalasta huhtikuussa 1919

Tällä kertaa sukuharrastaja selaili Suomen lehtiä sadan vuoden takaa etsien pikkuilmoituksia tai -uutisia Janakkalasta vuoden 1919 huhtikuun parilta viimeiseltä viikolta.

Alkuun kuitenkin vapun kunniaksi mainos Lahdesta vuodelta 1914 (Iloinen Vappu 1914).Janakkalan elintarvikelautakunta jakaa siemenperunoita Leppäkosken asemalla keskiviikkona 30.4. niille, jotka ovat tilauksensa aikaisemmin jättäneet. (Hämetär 29.4.)

Janakkalan N. N. Kr. yhdistys tarjoaa Janakkalan pitäjän Hyvikkälän Kirkkoportissa pidettävällä urakkahuutokaupalla rakennettavaksi yhdistyksen lastenkodin päärakennuksen yhdistyksen toimittamista rakennusaineista. (Hämetär 24.4.)

Koska vesikauhutapauksia on edelleen todettu Etelä-Hämeessä, moni pitäjä on julistettu vesikauhun saastuttamaksi 3. maaliskuuta, ja se on edelleen voimassa kesäkuun 1. päivään saakka 1919. Näitä pitäjiä ovat muiden muassa Janakkala, Hausjärvi, Loppi, Renko, Kärkölä, Hollola, Sääksmäki, Hämeenlinnan maaseurakunta sekä Hämeenlinnan ja Lahden kaupungit. (Lahti 27.4. ja muut lehdet)

Kihlauksensa purkamisesta ilmoittavat Ulla Kanerva Janakkalasta ja Yrjö Nyberg Hausjärveltä. (Uusi Suomi 17.4.)

Leski laittaa lehteen kuolinilmoituksen, jossa ilmoittaa katkeralla kaiholla, että hänen miehensä ammuttiin Janakkalassa 28.4.1918 ja että hänen 15-vuotias tyttärensä isää surren myös kuoli. (Suomen Sosialidemokraatti 24.4.)

V. Löyttyniemi myy 2 työhevosta Janakkalassa Saloisten kylässä. Mallinkaisten Harjun tilalla myydään huutokaupalla hevosia, lehmiä, lampaita, rekiä, rattaita, pelto- ja ajokaluja. (Hämeen Sanomat 24.4.1919)

Polkupyörän korjaaja, mieluummin sellainen joka kykenee sorvaamaan, saa pitempiaikaisen työpaikan talon ruuassa tai ilman Janakkalan Turengissa Polkupyörä- Vesijohto- kenkitys- ja työkaluliikkeessä. (HäS 24.4.)

Vanantaan kartanossa Janakkalassa saa 2:si maanviljelykseen tottunutta pieniperheellistä miestä renkin taikka päivämiehen paikan. (HäS 17.4.)

Janakkalan kunnan sairaalaan Turenkiin otetaan harjoittelijaksi 6 kuukauden ajaksi sairaanhoitajaksi aikova, saaden vapaan asunnon ja ruuan. Harjoittelijan on otettava osaa kaikkiin sairaalassa löytyviin tehtäviin. (HäS 17.4.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti