lauantai 19. tammikuuta 2013

Heikki-veli Sääksmäeltä

Näin Heikin päivänä on syytä kirjoittaa jostain sukuun kuuluneesta Heikistä. Yksi sellainen on esi-isäni Antti Juhonpojan veli, Heikki Juhonpoika Sääksmäeltä. 

Heikki syntyi vuonna 1793 Sääksmäen Jutikkalan kartanon Hakamäen torpassa. Hänen ollessaan 21-vuotias koko perhe muutti Tyrväntöön Uskelan Uotilan Huhmariston torppariksi. Torppa oli varmaan kohtuullisen kokoinen, koska sitä asuttivat vanhempien lisäksi molemmat täysikasvuiset pojat ja nuorempi sisar niin kauan kuin  he  asuivat Tyrvännössä.

Heikki Juhonpoika löysi vaimon omalta kylältä Tyrvännön Uskelasta, ja hänen ja Reetta Kustaantyttären häitä vietettiin tapaninpäivänä 1820. Muutama vuosi myöhemmin nuoripari muutti Hattulaan Hurttalan Herrnäsiin lampuodiksi. Samoihin aikoihin Antti-velikin perheineen saapui Herrnäsiin Janakkalasta, joten ilmeisesti veljekset olivat yhdessä päättäneet vuokrata ja viljellä tilaa. Herrnäsistä lähdettiin samana päivänä vuonna 1827, Antti perheineen Janakkalaan ja Heikki synnyinpitäjäänsä Sääksmäelle.

Heikki ja Reetta saivat Tyrvännössä asuessaan pojan ja tytön. Pikkutyttö kuoli Hattulassa, mutta vuoden kuluttua siitä syntyi uusi lapsi. Sääksmäellä perheeseen saatiin vielä kuusi lasta.

Heikki ehti asua parikymmentä vuotta Sääksmäellä. Aluksi perhe oli pitkään torpparina Lahisessa. Sitten he muuttivat Heikin synnyintorppaan Hakamäkeen ja juuri ennen Heikin kuolemaa takaisin Lahiseen itsellisenä. Ehkä hän ei kyennyt enää torpanpitoon, sillä pian viimeisen muuton jälkeen hän menehtyi keuhkotautiin (lungsot) 55-vuotiaana. Viimeisen muuton yhteydessä hänelle ilmestyi sukunimi Heikkilä.

Kirkonkirjaan on merkitty, että Heikki Heikkilälle soitettiin yhdet kuolinkellot, mikä kirjan samalla aukeamalla luetelluille vainajille näyttää olleen tavallisin määrä. Joillekin soitettiin kahdet tai kolmet kellot ja yhdelle peräti neljät kellot. Joillekin ei soitettu kelloja ollenkaan.

Kuvassa on Sääksmäen kirkko Magnus von Wrightin kuvaamana. Alun perin se on julkaistu 1845 Topeliuksen kirjassa Finland framstäldt i teckningar (Wiki Media Commons). 

Aikaisemmin olen kirjoittanut Heikin äidistä täällä ja hänen veljensä Antin Leena-vaimosta täällä.

mmä

4 kommenttia:

  1. Jutikkala, Hurttala, Herniäinen ...

    Siinä hämäläisiä paikannimiä, jotka saavat aivan uuden merkityksen, jos satun esimerkiksi vierailemaan Hattulan vanhassa kirkossa myöhemmin. Voi silloin miettiä, missähän on mahtanut Herniäisen lampuoti asua ja elää?

    Historia antaa yhden ulottuvuuden ajassa taaksepäin ja värittää maisemaa, joka oli aikaisemmin aivan mustavalkoinen.

    VastaaPoista
  2. Niin, minullekin ovat alkaneet Hattula ja Sääksmäki ja sen joidenkin kylien ja talojen nimet elää ihan uudella tavalla sen jälkeen, kun yllättäen löysin esivanhempien tietoja siltä suunnalta.

    Kiitos, Otonpoika, Herrnäsin suomentamisesta Herniäiseksi. En ollut etsinytkään suomenkielistä nimeä, ja nyt löysin Häme-Wikistä kaikkea mielenkiintoista Herniäisten kartanosta. Ehkä joskus palaan siihen vielä blogissani.

    VastaaPoista
  3. Minäkin kiinnostunut ja etsin sukujuuristoani Sääksmäen seutuvilta.Vaikeutena vain seudun tuntemattomuus...Löysin alustavasti Karisalmen sivuilta alkua sekä jotakin jatkoakin,mutta oisko teillä vinkkejä esim.Torppari Jutikkalan Markkulan (Hakamäen)Lehtosista.Lehtonensukua näyttää olevan runsaasti,omani on jossakin vaiheessa otettu sukunimi.Onkohan ketään joka olisi tutkinut jo sattumalta laajemmin tätä Lehtonen sukua?tai siihen kuuluvia lähisukuja...tietoja voi lähettää os.MAJU@omanetti.fi vaikkapa, kiitos!

    VastaaPoista
  4. Tämäpä mielenkiintoista! Heikki Juhonpoika perheineen asui juuri Jutikkalan Markkulan (eli Hakamäen) torpassa 1840-luvulla muutaman vuoden. Heidän jälkeensä torppaan muutti Kustaa Eliaanpoika (s. Rengossa) perheineen. Tuohon aikaan ei torpan väellä ole vielä sukunimiä, eikä minun eteeni ole tullut Lehtosia, mutta en ole juuri tuota uudempia tutkinut Sääksmäeltä, kun omat esivanhempani muuttivat sieltä Janakkalaan jo 1800-luvun alkupuolella.

    Mihin aikaan sinun torpparisi on asunut Jutikkalan Markkulassa? Laitan vielä sähköpostia.

    VastaaPoista