keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Kuusi arvoitusta etsii ratkaisuaan

Viimeksi listasin sukuharrastuslöytöjäni siltä puolelta vuodelta, jona olen kirjoittanut blogia. Nyt luettelen kuusi arvoitusta, joihin etsin ratkaisua päästäkseni taas eteenpäin. Arvoituksia on toki enemmän, mutta kuuden blogikuukauden merkeissä tässä niistä puoli tusinaa.

1. Sääksmäelle ilmestyneen esiäidin syntyperä on edelleen varmistamatta. Onko hän Jokioisten Humppilassa syntynyt Anna Reinontytär (Reinholdsdotter) vai joku muu?

2. Anna Reinontyttären miniän Leena Tuomaantyttären syntyperä on niin ikään etsinnässä. Syntyikö hän Lopella vai Janakkalassa? Hämeenlinnan maakunta-arkistosta löytynee muuttokirjoja mikrokorteilla, kunhan ennätän sinne käymään.

3. Löytyykö ruotuvaivaisiksi joutuneista orvoista sisaruksista Leenasta ja Pauliinasta asiakirjoja heidän ruodun elätettäviksi joutumisestaan? Tytöt kyllä löytyvät pitäjän lastenkirjoista ja myöhemmin rippikirjoista.

4. Mistä oli kotoisin yksi esiäitini, Liisa Juhontytär, Kuhmoisista vai Padasjoelta?

5. Löytyykö asiakirjoja punaisten vankileirillä olleista ja sieltä vapautuneista? Entä suojeluskunnassa olleista? Taidetaan tarvita retki Kansallisarkistoon Helsinkiin. Millaisia asiakirjoja pitäisi etsiä?

6. Yksi esi-isä kuoli rautatiellä (vid järnväg) 1868. Oliko hän rakentamassa Pietarin rataa? Löytyykö hänen hautapaikastaan tarkempaa tietoa, kun kotiseurakunnassa on merkintä vain kuolinpäivästä, mutta ei hautauspäivästä? Löytyykö rautatien työntekijöistä luetteloita? Etsittävää riittää...

4 kommenttia:

 1. Kohtaan 5 auttaa Arkistolaitoksen Portin teema Sisällissota 1918, jonka monet linkit avaavat lisäartikkeleita. Itse hyödynsin aikanaan artikkelia "Genos 63(1992), s. 101-124, 141 (Sukututkija vapaussoturin jäljillä)" ja vastaava on punaisellekin puolelle. SukuForumille olen molemmat moneen kertaan kirjoittanut, mutta kyseinen sivusto on juuri nyt alhaalla.

  VastaaPoista
 2. Suurkiitos linkistä ja vinkistä! Olenkin unohtanut, että SukuForumin hakua käyttämällä voisi löytyä monenlaista tietoa.

  VastaaPoista
 3. Eikös silloin pahinpana nälkä/kuolovuonna rakennettu juuri rautatietä hätäaputöinä.

  VastaaPoista
 4. aino, niin olen minäkin ymmärtänyt. Nyt sitten kovasti haluaisin tietää, kirjattiinko nälkään ja tauteihin kuolleita työläisiä mihinkään. Tai rautateille työhön otettuja ylipäätään.

  VastaaPoista