lauantai 23. maaliskuuta 2013

Kuusi kuukautta ja kuusi löytöä

Tasan puoli vuotta sitten eli 23.9.2012 aloin kirjoittaa Oton ja Iidan sukua -blogia. Näin blogin puolivuotissyntymäpäivän kunniaksi listaan yhden sukuharrastuslöydön jokaista blogin kuukautta kohden, en tosin mitenkään löytö- tai missään muussakaan erityisessä järjestyksessä. Kaikki löydöt olen kuitenkin tehnyt kuluneen puolen vuoden aikana.


6 kuukauden punnitus? (Kuva via Flickr.)
1. Sukuharrastuskartalle löytyi aivan uusi paikkakunta, kun isän isoäidin  varhaisemmat, 1700-luvun, sukujuuret juontuvat Sääksmäelle, siellä syntyneeseen Juho Erkinpoikaan. 
2. Vielä yllättävämpi löytö oli, että äidin isoisä polveutuu  ruotsalaisesta sotilaasta, joka isonvihan jälkeen 1721 sai komennuksen Suomeen Uudenmaan ja Hämeen läänin ratsuväkirykmenttiin. 
3. Innostuin kovasti, kun isoäidin isoäiti oli hakenut muuttokirjan kotiseurakunnastaan Pietariin 1860-luvulla. Itsekin Pietarissa pitkään asuneena suunnittelin jo etsiväni sen osoitteen ja mahdollisesti talon, missä esiäiti siellä asui! Täytyy myöntää, että petyin hieman, kun matka Hämeenlinnan maakunta-arkistoon paljasti hänen päätyneen Pietarin sijasta Iittiin. 
4. Yksi arvoituskin sai ratkaisunsa, kun rippikirjojen sivuilla hukkaamani isän isosetä löytyi Lammilta. Päätin viimein käydä seurakunnan rippikirjan sivu sivulta läpi, mutta eipä tarvinnut kovin kauan selata,  kun mies löytyi ja vähän myöhemmin samalle sivulle ilmestyi vaimo ja lapsikin. 
5. Rohkaistuin käyttämään joitain lähteitä, joihin en ole aikaisemmin tohtinut tarttua. Yksi löytö oli maakirjat, joita katsastimme yhdessä sukututkimuskurssilla. Kiitos vain opettajalle! Isoisäni isoäiti osti perintötilaksi kotitilansa Lammilla, mikä oli harvinaista naiselle 1800-luvulla. -- Arkistolaitoksesta löytyy  maanmittauslaitoksen maakirjat, tässä linkki Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen vuoden 1875 maakirjojen sisällysluetteloon. Tilat löytyvät kylittäin. 
6. Puoli vuotta sitten en laittanut kirjoitusteni mukaan kuvia ollenkaan. Niinpä yhtenä löytönä ovat vapaasti käytettävissä olevat kuvat, siis sellaiset, joiden tekijänoikeus ei ole enää voimassa tai jotka tekijä on luovuttanut vapaaseen käyttöön. Erityisenä innoituksen lähteenä on ollut Kaisa Kyläkosken Sukututkijan loppuvuosi -blogi. Hän käyttää hienoja kuvia monista eri lähteistä. Tässä esimerkkinä linkki hänen kuvasarjaansa, johon hän on valinnut Daniel Nyblinin ottamia mustavalkoisia valokuvia Helsinkiä kuvaavista maalauksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti