sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

S niin kuin Saara, Hiukon uudistalon miniä ja emäntä

Saara Antintytär on yksi sukuharrastajan kuhmoislaisista esiäideistä. Hän syntyi vuonna 1782 Harmoisten Sappeessa, jonne rakennettiin 1700-luvun lopulla uudistaloja. Saaran synnyinkoti oli yksi niistä, Sorola, josta on merkintöjä henkikirjoissa vuodesta 1773 alkaen. Varhaisemmissa seurakunnan rippikirjoissa Sorola on merkitty kuuluvaksi Sappeeseen, myöhemmin taas Saarenkulmaan.

Pekka Halonen: Pyhäpäivä uudistalossa (1894).
(Wikimedia)
Taiteilija vietti vuosikaudet kesiään Kuhmoisissa,
 missä hän maalasi paljon maisematauluja.

Saara Antintyttären vanhemmat olivat Antti Antinpoika (s. 1760 Harmoisten Purolassa) ja Anna Juhontytär (s. noin 1752). Saara oli perheen esikoinen, ja hänen jälkeensä syntyi ainakin kahdeksan sisarusta, joista tosin kaikki eivät eläneet aikuisiksi.

Lummenenjärven saareen nousi myös uudistalo, Hiukko (tai Hiukkola), josta on merkintöjä 1776 alkaen. Isäntäparina siellä uurastivat Salomo Matinpoika ja Sofia Yrjöntytär. Heidän vanhin poikansa Taavetti (s. 1783) oli vasta 18-vuotias, kun hän vei 19-vuotiaan Sorolan talon tyttären Saaran vihille, ja Hiukkolasta tuli perheen koti ja Taavetti Salomonpojasta aikanaan talon isäntä.

Lapsia Hiukkolan nuorelle parille ehti siunaantua kuusi, kun Taavetti kuoli juuri 32-vuotispäivänsä alla. Nuorelle leskelle löytyi uusi aviomies Lästilän kylästä, kun Lemojärven talon poika Juho Matinpoika (s. 1786) muutti vävyksi Hiukkoon. Vihkimerkintää ei parille vihittyjen luettelosta löydy, mutta rippikirjoissa Juhoa tituleerataan vävyksi ja Saaraa hänen vaimokseen, joten merkintä lienee vain unohtunut kirjaamatta. Perheeseen syntyi vielä viisi lasta tästä uudesta avioliitosta. Juho Matinpojasta tuli isäntä taloon, kunnes Saara jäi toistamiseen leskeksi vuonna 1846. Juhon kuoltua talon isännyys siirtyi Saaran ja Taavetin vanhimmalle pojalle, ja Saara eli heidän luonaan Hiukkolassa toistakymmentä vuotta.

Saaran ja Juhon lapset hajaantuivat eri puolille. Heistä vanhin oli Juho Juhonpoika (s. 1816), joka parinkymmenen ikäisenä muutti rengiksi Padasjoen Kaidanmaan Ilolaan. Pari vuotta myöhemmin hän kävi viettämässä häitään Kuhmoisissa, mutta kodin hän perusti Liisa-vaimonsa kanssa Padasjoelle. Mutta siitä olen jo kertonutkin, kun ihmettelin Liisan syntyperää.

Hiukkolan tilan vanhaa kuvaa voi käydä katsomassa P. Tarkkosen Sukuselailu-sivustolla.

Lähteet: 
     SSHY Wiki / Kuhmoinen
     Kuhmoisten seurakunnan kirkonkirjat

ami

4 kommenttia:

 1. Sorolassa on nykyään Hunajatalo. Sieltä voi ostaa hunajatuotteita yms. Tuskin kuitenkaan enää samaa sukua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta. Löysinkin Hunajatalon sivut netistä. Siellähän voisi vaikka poiketa hunajaostoksilla ja katsomassa, minkälaisesta maisemasta esiäiti on syntyisin. :-)

   Poista
 2. Jatkan syksyn tullen sukututkimusta, jota aloittelin kevättalvesta. Olipa hauska lukea hiukkolaisista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin meni tauon puolelle, mutta nyt jatkan taas. Ja mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, pikkusormen kun ojentaa, pian menee koko käsi.

   Poista