maanantai 1. syyskuuta 2014

T niin kuin Äikäälän Tuomas Matinpoika

Kaksi kuukautta on kulunut eikä sukuharrastaja ole juuri harrastanut. On ollut tiivis kesä, ja harrastukselle on pitänyt antaa tauko. Nyt syksyn tullen blogi jatkaa alkamillaan aakkosilla siitä, mihin se viimeksi jäi.

Tuomas Matinpoika on yksi harrastajan varhaisimpia kirkonkirjoista löytyviä esi-isiä. Itse asiassa hän on niin varhainen, ettei hänen syntymätietoaan löydy kirkollisista lähteistä, mutta vihkitieto löytyy: Vanajan seurakunnan vihittyjen luettelo kertoo, että vuonna 1695 Äikäälän poika Tuomas Matinpoika vihittiin Niemenpään piian Beata Matintyttären kanssa.


Vanajan kirkko ja hautausmaa
(kuva; Alexius Manfelt, Wikimedia)

Varhaisimmasta Vanajan seurakunnan rippikirjasta 1703-1708 Tuomas ja Beata löytyvätkin Äikäälästä. Talossa on ilmeisesti isäntänä Matti Pertinpoika, joka kirjan merkinnän mukaan kuolee 1706. Olisiko oikeampi vuosi 1708, jolloin kirkonkassan tilikirjaan on tehty merkintä, että Äikäälän Matti-isännän hautapaikasta kirkon pihassa on maksettu maksu. Joka tapauksessa hän on saattanut olla Tuomaan isä. Samaisessa rippikirjassa Matti Pertinpojan vaimoksi on kirjattu Liisa Eerikintytär, jonka hautapaikkamaksu on kirjattu kirkonkassaan 1710.

Mutta missä Äikäälä on oikein ollut? Tarvitaan hakukonetta, ja löytyykin harrastajan yllättäneitä tietoja.

Varhaisimmat tiedot Äikäälästä ovat 1300-luvulta, jolloin sitä omisti Äikäälän Olli. "Tilalla on ollut useita omistajia ja värikäs historia hämäläisenä rälssi- ja vuokratilana..." (Vanajanlinna, Häme-Wiki)

Äikäälä oli nykyisen Vanajanlinnan kantatila, ja linna sijaitsee Äikäälän vanhan päärakennuksen paikalla Katumajärven rannalla Hämeenlinnassa. Museoviraston sivusto kertoo: "Vanajanlinnan kantatilana oli Äikäälän keskiaikainen rälssitila, joka liittyy Vanajan piispankartanon historiaan. Nykyisen Vanajanlinnan historia alkaa 1918, jolloin Äikäälän tilan osti Rosenlew-yhtymän pääosakas, tohtori Carl Wilhelm Rosenlew."

Äikäälän rälssitilan historia on sukuharrastajalla vielä tulevien selvitettävien listalla. Tässä vaiheessa askarruttaa Matti Pertinpojan ja hänen jälkeensä hänen poikansa (?) Tuomas Matinpojan asema Äikäälässä 1600- ja 1700-luvuilla? Olivatko he tilan isäntiä? Vai lampuoteja tilan varsinaisen omistajan asuessa muualla? 

mpä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti