tiistai 1. tammikuuta 2013

Vuodenvaihteen sää

"Ilmat ovat olleet suojaisia siihen määrään, että sulaa vettä on satanut välistäin. Tänään on voimasade."
Jos aamulla olisi tullut lehti, joka olisi kirjoittanut näin, olisin uskonut. Ehkä voimasadetta lukuunottamatta. Aamupäivällä Etelä-Hämeessä tosin satoi sulaa vettä, mutta että voimasade... 

Sääuutinen on kuitenkin 150 vuoden takaa, Hämeenlinnassa ilmestyneen Hämäläisen vuoden 1863 ensimmäisestä numerosta 2.1.1863. Uutinen jatkuu:
"Hyvä on kuitenkin keli ollut jouluvieraille. Muutoin ei täällä tuskin joulusta ole ollut tietoakaan; ei ainoata kutsumusta, ei vähintäkään huvitusta; kaikki on ollut niinkuin murheesen puetettuna. Sanovat ihmiset että harvoin, jos koskaan niin hiljaista joulua Hämeenlinnassa on vietetty."
Mikä lie ollut syy joulun hiljaisuuteen Hämeessä, ettei ollut kutsuja tai huvituksia? Kuluneen vuoden aikana oli otettu käyttöön rautatiekin  Helsingistä Hämeenlinnaan. Etelä-Suomessa satovuodet olivat vielä kohtalaisia, mutta pohjoisesta vaelsi jo kerjäläisiä etelään ennakoiden tulevia katovuosia Hämeessäkin.



Lainaukset ja kuva: Historiallinen sanomalehtikirjasto, Hämäläinen 2.1.1863

2 kommenttia:

  1. Onpa mukavaa lukea blogiasi, kiinnostavan aiheen lisäksi olet varsinainen tarinankertoja! Koneen hurinakin alkaa kuulostaa historian havinalta... Onnen vuotta 2013!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Heh, koulussa historia oli yksi lempiaineitani, mutta elämän varrella se on jäänyt ihan syrjään. Nyt sukuharrastus on herättänyt sen uudelleen henkiin. Hyvää alkanutta vuotta sinullekin!

    VastaaPoista