lauantai 18. toukokuuta 2013

Maria Penjamintyttären syntyperä

Maria Penjamintytär oli talollisen tytär Lammin Takaperän Kerttulasta (Gertula) tullessaan Heikkilään miniäksi, kuten seurakunnan vihkitiedot tietävät kertoa. Kerttulassa - tai Sorsalassa niin kuin sitä myös kutsuttiin -  tosiaankin oli siihen aikaan isäntänä Penjami Pekanpoika (Benjam Pettersson, s. 1737) ja emäntänä hänen vaimonsa Kaisa Erkintytär (s. 1737). Heidät oli vihitty Hauholla uuden vuoden päivänä 1759, ja heille syntyi Takaperässä useita lapsia, joista toiseksi vanhin oli helmikuussa 1761 syntynyt Maria. 

Sukuharrastajaa hämää oikein kovasti se, että Takaperän Kerttulassa kuoli tuhkarokkoon ½ vuoden ikäinen Maria Penjamintytär lokakuussa 1761, siis samana vuonna, jolloin Onnenvuoren Heikkilän tuleva emäntä syntyi.  Kastettujen luettelossa ei ole toista samaan perheeseen  myöhemmin syntynyttä tytärtä, jolle olisi annettu sama nimi Maria. Ja kaikki muut perheen tyttäret menivät aikanaan miehelään tahoillaan.

Oliko aikuiseksi kasvanutta Maria Penjamintytärtä siis olemassa ollenkaan? Tällaistakin juolahtaa harrastajan mieleen kysyä.

Lammin kirkonkirjojen lastenkirjat alkavat vasta vuonna 1786, joten sieltä ei apuja löydy. Vuosien 1780-1784 rippikirjaan ilmestyy perheeseen tytär Maija, joka on kirjoitettu syntyneeksi 1764. Syntymävuoteen voitaneen suhtautua varovaisuudella, sillä samalla sivulla ei toistenkaan lasten tiedot täsmää: kahden syntymävuodeksi on merkitty 1762 ja toisten kahden 1764. Marian ensimmäinen merkintä ehtoollisella käynnistä on vuodelta 1783. Olisiko hän ollut piikana jossain muualla ennen kuin hänet kirjoitetaan Kerttulan kohdalle rippikirjaan, sillä hän on talon kirjoihin ilmestyessään jo parinkymmenen ikäinen? Pitääpä etsiä rippikirjoista, josko löytyisi.

Sukuharrastaja on taipuvainen ajattelemaan, että Heikkilän talon miniä oli Kerttulan talon isäntäparin tytär, sillä muuta sopivaa Maria Benjamintytärtä ei lähipitäjistäkään löydy. Olisiko kirkonkirjoihin merkitty Kerttulan kuolleeksi pienokaiseksi joku toinen tuhkarokkoepidemiassa menehtynyt lapsi, joita tosiaan näkyy olevan lukuisia? Tai toisena vaihtoehtona voisi olla, että Benjam ja Kaisa saivat vuonna 1764 tyttären, jolle antoivat saman nimen Maria, mutta jonka merkitseminen kastettujen luetteloon unohtui. Ehkä harrastaja saa arveluilleen jossain vaiheessa varmistusta.


Kuvassa Tuulinen toukokuun iltapäivä (A. Sisley 1880) (WikiPaintings).

4 kommenttia:

  1. Olisiko mahdollista että Benjam Pekanpoika on ollut alkujaan Benjam Sigfridinpoika, ja muuttunut sitten rippikirjan sivua vaihdettaessa Pekanpojaksi? Lammin Takaperän Kerttulan rippikirja vuosilta 1755-1761 kuva 22 ja rippikirja 1780-1783 kuva 18 antaisi ymmärtää että näin olisi. Minun esiäitini Lena Gustafintytär on myös Takaperän Kerttulasta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Sini mummi, kommentista. Oikein piti kaivaa esiin vanhat muistiinpanot Mariasta ja vanhemmistaan, kun en yhtään muistanut, mitä olin tästä sukuhaarasta löytänyt ja päätellyt. Sen muistan, että kovin hankalaa (ja hataraa) oli tutkiminen aikoinaan.

    Minulla on merkintä, että Maria Yrjöntytär oli kahdesti naimisissa. Ensimmäinen vihkiminen 26.12.1734 Pekka Samuelinpojan kanssa (tosin vihittyjen luettelossa on Maria Johanintytär). Syntyivät Benjam ja Walborg. Petter kuoli 13.7.1744.
    Toinen vihkiminen 28.12.1745 Sigfrid Niilonpojan (Nilsson) kanssa. Syntyivät muut lapset. En tiedä, kumpi on oikein, vihittyjen Nilsson vai rippikirjan Sigfridsson.

    Mitä ajattelet tästä? Onko Lena Gustafintyttären isä Gustaf Benjaminpoika? Sitten esivanhempamme taitavat olla sisaruksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena Gustavintytär on suoraa äitilinjaani. Hän avioitui Anders Johaninpoika Ala-Rokkilan kanssa

      Poista
  3. Hei! Olen viime päivät painiskellut Benjaminin esivanhempien ja jälkeläisten polveutumisen kanssa ja nähdäkseni yllämainitun Leenan isä oli Benjamin Kustaanpoika (itse olen Leenan veljen Kustaa Benjamininpojan jälkeläisiä).
    Benjaminin isän Petterin kuoltua äiti Maria (Jöransdotter, syntyjään Pienistön Täkäläisestä) jäi Takaperän Sorsalaan lastensa kanssa ja nai Sigfrid Nilssonin.
    Benjaminin tytär Maria on minulta jäänyt huomaamatta, mutta hänet kyllä selkeästi mainitaan Suomen asutuksen yleisluettelossa Lammi 1780-1799 s. 189.

    VastaaPoista