keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Hokan vävy

Viimeksi kirjoitin Turussa markkinamatkalla häkään kuolleista hämäläismiehistä. Turku oli Porvoon ja myöhemmin Hämeenlinnan ohella yksi tärkeistä Padasjoen kauppapaikoista, ja sinne vietiin kevättalvisin myytäväksi "lihaa, viljaa, voita, nahkoja, hamppua, pellavaa, riistaa, potaskaa, tervaa, parruja ym. Tuotiin suolaa, rautaa, kankaita ja jos rahaa riitti myös joitain tuliaisia." (Auttoinen kylämme, 1987.)

Yksi häkään Turussa menehtyneistä oli Kustaa Juhonpoika, joka syntyi 30.8.1800 Lammilla Ronnin kylän Jaakkolan talon poikana. 23-vuotiaana Kustaa Juhonpoika haki muuttokirjan Padasjoelle ja saapui sinne Auttoisten kylän Hokan taloon. En saa rippikirjan merkinnöistä selvää hänen asemastaan talossa, mutta varmaankin hän tuli rengiksi. Talossa oli kaksi tyttölasta siihen aikaan, ainoa poika oli kuollut muutaman päivän ikäisenä vauvana.

10.7.1825 Kustaa vihittiin Hokan talon tyttären, Anna Maija Antintyttären, kanssa, joka oli juuri täyttänyt 15 vuotta. Olikohan Anna Maijan isällä alun perinkin tarkoitus, että Kustaa ja Anna Maija perustavat perheen tytön vähän kasvettua ja alkavat isännöidä Hokan taloa, koska miespuolista perillistä ei ollut? Vai havaitsiko Hokan isäntä Kustaassa isäntäainesta katsellessaan nuoren miehen työntekoa tilan mailla? Tai ehkä tulossa oleva esikoinen vauhditti hääpäivän määräytymistä?

Kustaa ja Anna Maija saivat kolme lasta, Leena Maijan (s. 1825), Kustaan (s. 1828) ja Heikin (s. 1832). Sitten perheen isä yllättäen kuoli Turun matkallaan 1833. 

Vuoden kuluttua nuori leski vihittiin Heikki Heikinpojan (1804-1837) kanssa. Avioliitosta syntyi yksi poika, Erkki Juho (s. 1834), mutta pian saatiin jälleen suru-uutinen: isäntä oli kuollut tapaturmaisesti tukkitöissä metsässä. Anna Maija solmi vielä kolmannen avioliiton Kuhmoisissa syntyneen Matti Taavetinpojan (s. 1822) kanssa. Parille syntyi poika Aatami v. 1844. Tämä liitto kesti aina Anna Maijan kuolemaan asti vuonna 1868.

Palatakseni vielä Hokan talon ensimmäiseen vävyyn, Kustaa Juhonpojan isä oli Juho Heikinpoika (s. 1760), joka oli tullut Ronnin Jaakkolaan vävyksi Padasjoen Kaukelan Alimmaisista. Hän polveutui äidin puolelta Virmailan suvusta, kuten sukukirjan täydennyksistä selviää. Kustaan äiti taas oli Anna Kaisa Kustaantytär (s. 1761), Jaakkolan talon tytär. Heidän jälkeensä talon isäntänä jatkoi vanhin poika Heikki Juhonpoika (s. 1790), joka osallistui samaan onnettomaan Turun matkaan kuin veljensä, mutta selviytyi yöstä hengissä.

api

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti