maanantai 19. marraskuuta 2012

Liisan päivänä

Kirkonkirjoja selatessa Liisa vaikuttaa yhdeltä tavallisimmista nimistä, ja niinpä minua hämmästyttääkin, että omista suvuistani ei löydy kovin montaa Liisaa. Yksi heistä on esiäitini Liisa Juhontytär, joka luultavasti syntyi 1817 Padasjoen Osoilan Kissalassa muonatorppari Juho Kustaanpojan ja tämän vaimon Vappu (Valborg) Kaapontyttären perheeseen.

Liisa on yksi niistä sukulaisistani, joiden syntyperän selvittäminen on vaatinut aikaa ja salapoliisityötä. Hän lähtee rippikouluikäisenä taloihin piikomaan ja yhtenä vuonna ottaa pestin naapuripitäjän Kuhmoisten Sappeen kylään. Tuo Kuhmoisiin lähtö ajoittuu sellaiseen vuoteen, jolloin Padasjoella vaihtuu rippikirja. Ehkä siksi hänen lähtöään ei kirjata vanhaan kirjaan silloisen pestuupaikan sivulle eikä liioin ehditä kirjata uuteen kirjaan. Siksi Liisa vain näyttää häviävän jonnekin.

Samana vuonna Kuhmoisiin merkitään Padasjoelta muuttaneeksi yksi Liisa Juhontytär, muuttokirjakin löytyy, mutta siinä ei ole tarkempaa lähtöpaikkaa. Syntymäajastakin kirjataan pelkkä vuosi, niinkuin usein tehdään muussa pitäjässä syntyneiden kohdalla. Se on sama kuin Osoilassa syntyneellä Liisalla. Kuhmoisten Liisa avioituu Juho Juhonpojan (s. 1816) kanssa, joka on renkinä Padasjoella Kaidanmaan Ilolassa, joskin syntyisin Kuhmoisista. Yhteinen koti perustetaan Padasjoelle, jonne Liisa häitten jälkeen muuttaa. Osoilan Liisa on syntynyt kuun 9. päivä, Kuhmoisista Padasjoelle muuttanut Liisa taas saman kuun 2. päivä.

Onko Kuhmoisissa avioitunut Liisa sama kuin Osoilassa syntynyt? Ketään toista sopivaa en Hiski-haulla tai kirkonkirjoja selaamalla löydä lähipitäjistä. Uskon, että Liisat ovat yksi ja sama henkilö, mutta etsin vielä vahvistusta asialle. Ehkä joskus löydän Padasjoelta annetun muuttokirjan, josta selviää Kuhmoisiin lähtijän viimeisin asuintalo.

Kuva on Suomen kuvalehdestä 1925 (Wikimediasta): Elonkorjuuta Suomessa.

ami

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti