lauantai 10. marraskuuta 2012

Vauvana kuollut

Sen jälkeen kun kirjoitin Hokan talon nuoresta vävystä ja emäntänsä kaikista kolmesta avioliitosta ja niissä syntyneistä lapsista olen "löytänyt" yhden lapsen lisää! Tai siis ei lapsi ole koskaan mihinkään kadonnut, mutta en ollut häntä ollenkaan huomannut yhden lastenkirjan sivulla.

Pienokainen Aatami Heikinpoika syntyi heinäkuun neljäs päivä vuonna 1837 Padasjoen Auttoisten Hokan talossa. Jäätyään leskeksi ensimmäisestä miehestään äiti Anna Maija Antintytär solmi avioliiton Heikki Heikinpojan kanssa. Siitä syntyi Erkki Juho vuonna 1834, ja näihin päiviin asti uskoin, että hän jäi vanhempiensa ainoaksi yhteiseksi lapseksi. Isä Heikki menehtyi jo vuoden 1837 alussa tapaturmaisesti tukkimetsässä. Nyt selvisi, että perheeseen syntyi kesällä poika, joka tosin kuoli jo alle vuoden ikäisenä isorokkoon (koppor) 17.6.1838.

Miksi sitten en ollut Aatamia nähnyt lastenkirjassa? Inhimillinen erehdys tietysti. Sivulle on merkitty parin perheen lapset peräkkäin ja siihen väliin piikatyttö, ja kun jo Anna Maijankin lapsia on listattu kahdella eri isännimellä, pienen Aatamin kuuluminen siihen joukkoon oli jäänyt huomaamatta.

Mutta tunnustaa täytyy, että silmiäni tällä kohtaa varmaan ohjasi aika paljon se, ettei Aatamia ole mainittu ollenkaan painetussa sukukirjassa, jossa Hokan talon väki on yhtenä sukuhaarana ja jossa luetellaan Anna Maijan kaikki muut lapset. Siis tarkkuutta ja tarkistuksia tarvitsen silloinkin, jos on jo olemassa painettuja sukukirjoja ja -tauluja, jotka sivuavat sukujani!

Mutta miksi Aatami jäi pois sukukirjasta? Siksikö, että hän oli vain yksinkertaisesti jäänyt huomaamatta senkin kirjoittajien omissa tutkimuksissa? Vai siksikö, ettei näin lyhyeen päättynyttä elämää kannattanut merkitä muistiin? Niinkin olen kuullut tehtävän.

Omaan sukuhistoriaani talletan Aatamin perheensä jäseneksi. Ihmisen elämä, lyhyt tai pitkä, on ainutlaatuinen ja arvokas. Minua jääkin aina harmittamaan ne kuolleina syntyneet lapset, jotka syntyneitten luetteloihin on kirjattu vain syntymätalon tai -torpan nimellä, ilman mainintaa vanhemmista, joten koskaan en tiedä, oliko lapsi isäntäväen vai talon rengin. Heidätkin mieluusti kirjaisin sukuun, sillä uskoakseni he kuitenkin olivat "läsnä" perheissään, elävien mielissä,  jos eivät aina puheissa olleetkaan.

api

9 kommenttia:

 1. Kyllähän vauvana kuollutkin on osa perheen historiaa, tärkeäkin osa. Monesti on perheestä useampikin lapsi kuollut johonkin tautiin ja se jos mikä on koskettava asia perheen elämässä.
  Minäkin löysin viime talvena isälleni yhden sisaren, jota ei ole koskaan merkitty papintodistuksiin tai sukuselvityksiin. Tyttönen kuoli ennen rippikouluikää, joten merkintä löytyi vain syntyneitten ja kuolleitten luetteloista.
  Sukukirjoissa on lähes kaikissa puutteita. Isoisäni on huomannut jääneen pois ainakin kahdesta sukukirjasta. Isoisän veljet ovat kyllä mukana.
  Sukuraitilla on isoisästäni myös puutteelliset tiedot, vaikka olen sukututkijoille ilmoittanut puuttuvista henkilöistä.
  Toisaalta on sykähdyttävää kun löytää uuden henkilön tai puuttuvan tiedon.
  Mukava, että sait käyttöluvan vaivattomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - uuden henkilön ja tiedon löytäminen tekee tästä harrastuksesta niin mielenkiintoisen ja koukuttavan!

   Peräti inhimillistä, että sukukirjoihin jää puutteita, kun aineistoja on niin paljon ja monenlaisia ja joskus epäselvästi muistiin kirjattuja. Ja kun kirja on painettu, lisäyksiä ei enää mukaan saa. Toisaalta luulisi, että nettiversioihin halutaan kaikki päivitykset tehdä. Toivottavasti onnistut vielä isoisäsi tietojen kanssa.

   Nyt olen käynyt käyttölupaani jo käyttämässä Hämeenlinnan maakunta-arkistossa ja löytänyt paljon sukulaisia, joista en mitään tiennyt. :-)

   Poista
 2. Hello are you related to henrik Henriksson ( 1804-1837). Married to Anna Maja andersdotter.From padasjoki hokka I am not directly related. But related to Anna majas ex husband Gustaf Johansson (1800-1833) I would be interested in living family from my family tree and also more information. Helen

  VastaaPoista
 3. Hello Helen! Actually I am not related to Henrik Henriksson, but Anna Maja Andersdotter and Gustaf Johansson are my great(etc)grandparents!!! It seems we are related.

  It would be great to get in touch with you. My email address is
  paulan.blogiposti@gmail.com

  Greetings, Paula

  VastaaPoista
 4. Hello again. I've done more research and now I see we are related from Anna Maja Andersdotter. Her grandmother was Anna mårthensdotter and her sister caisa is my great great great grandmother :)

  VastaaPoista
 5. After your comments and messages, I also did some research and came to the same conclusion!

  I have written you a private message.

  VastaaPoista
 6. Paula. Onko tässä todella juttua Aatami Nukarista ? Jos on niin olen tämän Aatamin pojan Kosti Nukarin poika. Tää isäni Kosti oli syntyny 1941 pälkäneellä ja kuoli 1971 Tampereella. Vaarini Aatami kuoli 1974 Tampereella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Martti Nukari! Tämän juttuni Aatami on varmaankin eri kuin vaarisi Aatami Nukari. Jutun Aatami syntyi Padasjoella 1800-luvun alkupuoliskolla ja kuoli isorokkoon alle vuoden ikäisenä. Sukunimeä ei siellä silloin vielä käytetty, talon nimi oli Hokka.

   Poista
 7. Paula. Mulla on kirkon puolelta tilattu vaarini vanhempien tietoja. Hämeenlinnassa käytii jollain Allan Nukarin lesken luona täs 2000 luvulla. Puutarhaihminen hää oli. Nii vaarini äidin siskon nimi on Anna. Hänestä oli jossain vaiheessa tullut Henriksson kirkon kirjoissa. Tää Anna oli piika ja asui jossain vaiheessa Porvoossa.

  VastaaPoista