torstai 25. huhtikuuta 2013

Helena Katarina Brofeldt vihittiin Hollolassa

Lammin nuori nimismies Joonas Cavén löysi vaimokseen Helena Katariina Brofeldtin ylioppilasmatrikkelin kertoman mukaan, ja häitä vietettiin vuonna 1792. Jo pelkkä morsiamen sukunimi saa sukuharrastajan mielikuvituksen kiihtymyksen valtaan, olihan itse Juhani Aho alun perin sukunimeltään Brofeldt... Ja kun harrastaja ei tiedä Helenan syntyperästä tarkemmin, sekin jää arvailun varaan, oliko Helena Catharina todellakin Helena Katarina vaiko talonpoikaisittain Leena Kaisa.

Blogikirjoituksissani käytän suomenkielisistä henkilöistä suomalaisia nimiä, vaikken voikaan olla ihan varma, millä nimellä henkiöt tunnettiin lähipiirissään. Aina 1800-luvun loppupuolelle asti papit merkitsivät nimet kirjoihin ruotsalaisessa muodossa, ja monesta Henrikistä tulikin Heikki, kun kirjojen kieli muuttui vuosisadan vaihteessa. Ruotsinkielisten ja Ruotsista muuttaneiden nimet olen säilyttänyt ruotsinkielisinä täälläkin.

Mutta Joonaksen vaimon taustaa pitää penkoa tarkemmin. Lammilta ei löydy vihkimistietoa, joten otetaanpa Hiski avuksi ja valitaan hakuun Lammin lisäksi lähipitäjät. Ei tärppää. Laajennetaan hakua koko Etelä-Suomeen. Onneksi sulhasella on harvinainen nimi, ja niinpä se nappaa vain yhden hakutuloksen. Kruununnimismies ja hänen nuorikkonsa, nuori neito (jungfru) Helena Catharina, vihittiin Hollolassa, missä morsian asui Pyhäniemen kylässä.


Tuntemattoman tekijän kuvassa
puetaan ruotsalaista morsianta.
(
NMA via Wikimedia.)
Hollolan seurakunnan rippikirjasta neito löytyy Pyhäniemen Ylöstalosta nimellä Catharina Helena Brofeldth. Samassa talossa on vävynä Tuomas (Thomas) Brofeldt, joka on joitain vuosia Katariinaa vanhempi. Voisiko olla, että Katarina asui veljensä perheessä miehelään mennessään? Lisäpenkominen paljastaa Tuomaksen sotilaaksi, hän oli kersantti, ja vaimo oli Anna Ulrika Gyllenbögel.

Hollolasta ei löydy kastetietoja Brofeldtin sisaruksille, ja näyttää siltä, että he ovat tulleet Hollolaan lähipitäjiä kauempaa.

Tutkistelu siis jatkuu, ja palaan tuloksiin seuraavassa blogipostauksessa. Nimistä vielä sen verran, että Joonaksen ja Katariinan lasten kastetiedoissa äidin nimi on milloin Catharina Helena, milloin Helena Catharina, ja löytyy sieltä kerran se Leena Kaisakin, tosin kirjattuna Lena Caisaksi.

api

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti