torstai 4. huhtikuuta 2013

Sofia, sotilaan tytär

Sofia, äitinsä kaimaksi kastettu, syntyi sotilaan tyttärenä vuonna 1732. Lapsuuskoti oli Padasjoella, minne isä Nils Springman oli tullut Ruotsista ratsumieheksi Sofian enolle, joka oli koko ratsutilan, heidän Virmailansa, isäntä. Sofian isä ja äiti menivät naimisiin, ja niin isä jäi Suomeen eikä enää palannutkaan omien vanhempiensa tykö Etelä-Ruotisiin.

Sofia Nilsintyttärellä oli kolme vanhempaa siskoa, Liisa, Maria ja Kristiina. Hänen jälkeensä syntyivät vielä pikkusiskot Margareetta ja Anna. Lisäksi samassa pihapiirissä oli serkkuja, Heikki-enon lapsia. Mutta kaikki muuttui, kun Sofia oli 10-vuotias, sillä isän uusi työ oli Osoilan kylässä, ja perhe muutti sinne. Nuorena neitona Sofia työskenteli usean vuoden piikana enonsa talossa Virmailassa, mutta kahdenkymmenen ikäisenä hän oli palannut taas vanhempiensa luo.

Sofia, sotilaan tytär, vihittiin sotilaan kanssa. Sulhanen oli rakuuna Heikki Eskonpoika Nyström (s. 1718), joka oli syntyisin Kaukelan kylän Alimmaisen talon poika, mutta teki ratsupalvelusta Nyystölässä. Pulkkilan Padasjoen historia arveleekin, että ratsumiehen sotilasnimi Nyström olisi väännös hänen asuinpaikastaan Nyystölästä. Sinne Sofiakin muutti häitten jälkeen 1754. Rippikirjassa heidät kirjattiin Nyystölän rakuunoiden sivulle. Heikki palveli armeijassa vuosina 1750-1757, jolloin hän perheensä kanssa muutti kotitilalleen. Samana vuonna Alimmaisen leskiemäntä kuoli, ja Heikistä tuli talon isäntä.


Vielä 1700-luvulla kaskeaminen oli Padasjoella yleistä.
I. K. Inhan ottamassa valokuvassa kaskenviertäjiä Enossa.
Svenska litteratursällskapet i Finland. (Flickr)
Lapsia Sofia Nilsintyttärelle ja Heikki Eskonpojalle siunaantui kahdeksan: Nyystölässä syntynyt Maria (s. 1755) ja Kaukelassa syntyneet Heikki (s. 1757), Johannes (s. 1760), Eeva (s. 1763), Esa (s. 1766), Joonas (s. 1768), Arvi (s. 1771) ja Anna (s. 1774). Lapsista vanhimmasta pojasta Heikki Heikinpojasta tuli isäntä Alimmaisen taloon isänsä jälkeen.

Sofia Nilsintytär kuoli kotonaan vanhuuteen Kaukelan Alimmaisissa 76-vuotiaana. Sitä ennen hän oli ehtinyt olla leskenä kolmisenkymmentä vuotta, sillä Heikki Eskonpoika oli menehtynyt sairauteen jo 1779.

api

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti