perjantai 19. heinäkuuta 2013

Tuomas Juhonpoika, s. 1738 Pälkäne

Kerronpa tällä kertaa Tuomas Juhonpojasta, joka syntyi Pälkäneellä vuoden 1738 lopussa. Hänen kotinsa oli Ruokolan kylässä olevan Nakkilan talo - tai aikaisemmin taloa mainittiin myös nimellä Nakki. 

Tuomas ei suinkaan ollut perheen esikoinen, vaan ennen häntä taloon oli syntynyt tyttöjä ja veli Juho Juhonpoika (s. 1730), josta aikanaan tuli isäntä taloon. Lasten syntymän aikaan heidän vanhempansa kuitenkin isännöivät Nakkilan taloa, talollinen Juho Hannunpoika (s. 1704) ja hänen vaimonsa Anna Tuomaantytär (s. 1703).

Tuomas kasvoi Nakkilassa ja epäilemättä oppi maalaistalon töitä nuoresta pojasta lähtien. Hänen ollessaan vajaa parikymppinen, hänestä merkittiin seurakunnan rippikirjaan, että hän oli Köllissä, ja toden totta, niihin aikoihin hän vietti pari vuotta Kollolan kylän Köllin talossa.

Köllistä Tuomas palasi vielä muutamaksi vuodeksi kotitaloonsa, jossa viimeiset ehtoollismerkinnät tulivat vuonna 1761. Ja samalle kirjan aukeamalle tuli merkintä, että hän oli Hägerillä. Mälkilän kylässä Tuomas Juhonpoika ilmestyikin muurarimestari Tuomas Hägerin oppipojaksi.

Tuomas Juhonpoika meni oppimestarinsa esikoistyttären kanssa naimisiin ja otti kisälliksi tullessaan sukunimeksi Häggren, mutta siitä kaikestahan sukuharrastaja kirjoitti jo aikaisemmin.

W. Holmberg: Maantie Hämeessä (Helteinen kesäpäivä) 1860
Valokuva: Arto Alanenpää (Wikimedia CC-BY-SA-3.0)

apä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti