sunnuntai 16. helmikuuta 2014

F niin kuin Fredrik Kustaa Jaakonpoika Kuhmalahdelta

Fredrik Kustaa Jaakonpoika on sukuharrastajan esiäidin isä, ja kylläpä harrastaja on tehnyt töitä löytääkseen, missä hänen syntyjuurensa oikein ovat. Ja kun jälleen kerran, ihan F-kirjaimen merkeissä, harrastaja tarttui uudelleen langanpäästä kiinni ja alkoi keriä - kappas, sieltä langan päästä löytyikin syntymäaika ja lapsuuskoti. 

Ensimmäisen kerran Fredrik Kustaa eli suomalaisittain Reetrikki Kustaa Jaakonpoika näyttäytyi sukuharrastajalle Padasjoen Vesijaolla, kun syntyi mainittu esiäiti vuonna 1846 ja isä oli Reetrikki Kustaa. Rippikirjan puolelta miehen syntymäajaksi löytyi 2.10.1815. Onneksi nimi on harvinaisemmasta päästä, Fredrik Kustaita ei ole kovin montaa, ja varsin harvalukuisia ovat sennimiset Jaakonpojat. Mutta noihin aikoihin ei ollut syntynyt yhtäkään sopivaa, ei Padasjoella eikä lähiseuduilla.

Kuhmalahden kirkko (Kuva: Cryonic07, Wikimedia Commons)
Seuraavan vihjeen antoi Hiski, joka löysi Reetrikki Kustaan ja Anna Leena Joonaantyttären (s. 1812) vihkitiedon Luopioisista. Siellä miehen syntymäpitäjäksi oli merkitty Kuhmalahti. Ahaa! Vaan ei löytynyt sieltäkään oikeaa Reetrikki Kustaata.

Vaan nyt sukuharrastaja heittäytyi kokeilevaksi ja uskaltautui laajentamaan etsinnän piiriä nimen ja syntymäajan suhteen. Hiski nimittäin löysi hiukan sinne päin olevan vaihtoehdon, ja sieltäpä löytyikin langanpäästä Reetrikki Kustaalle oikea syntymäaika. Ja kastenimi!

Kun Reetrikki Kustaa syntyi Kuhmalahdella 23.10.1815, kastepappi kirjoitti kirjaan hänen nimekseen Petter Gustaf. Ehkä ensimmäinen nimi tuli epähuomiossa, sillä samana päivänä syntyi pitäjässä toinenkin poika, joka sai nimen Petter. Joka tapauksessa sukuharrastajan esi-isä merkittiin rippikirjaan Fredrik Gustafina ja sellaisena pysyi lopun ikäänsä, joten se lie ollut vanhempien tarkoittama nimi. Aikanaan poika muutti rengiksi Luopioisiin, solmi siellä avioliiton ja muutti perheensä kanssa Padasjoelle, missä syntyi esiäitini Anna Leena Kustaantytär.

Reetrikki Kustaan isä oli torppari Jaakko Jaakonpoika (s. 1793) Kuhmalahden Tervaniemen kylän Pitkälässä ja myöhemmin Hemmingin talon Jaakkolan torpassa. Äiti taas oli Maria Antintytär (s. 1786).

amä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti