keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Alvar Cawénin taidenäyttely vuonna 1910

Kun sukuharrastaja keksi, että taidemaalari Alvar Cawén saattoi olla "Cawan" Tove Janssonin kirjassa, hän suunnisti netissä Kansalliskirjaston sanomalehtiarkistoon nähdäkseen, mitä lehdet mahdollisesti kirjoittivat taiteilijasta. Lehtiä on digitalisoitu kaiken kansan nähtäväksi vuoden 1910 loppuun asti, jolloin Cawén oli 24-vuotias. Sitä ennen löytyy mm. pikku-uutisia siitä, kuinka hän anoi taiteilija-apurahaa opiskellakseen Pariisissa (vuosien 1909 ja 1910 lehdissä), ja hänen nimensä on hirvenmetsästysluvan saaneiden listassa (Hämetär 1908).

Vuonna 1910 Alvar Cawénilla oli oma taidenäyttely Helsingin Ritarihuoneella. Uusi Suometar julkaisi Ritarihuoneen näyttelystä arvostelun lehdessään no 20 (s. 5-6) 26.1.1910. Alla on muutama lainaus artikkelista. Kuva on taiteilijan omakuva vuodelta 1923 (The Athenaeum -sivusto).


"Alwar Cavénin taidenäyttely  
   Lauvantaina avasi Ritarihuoneella oman erikoisnäyttelynsä taiteilija Alwar Cavén.
   Meille oli tämä taiteilijanimi vallan outo. Vuosinäyttelyssämme emme muista nähneemme ainoatakaan harjoitelmaa sennimiseltä taiteilijalta, joka nyt äkkiä esiytyy omalla näyttelyllä ... eikä edes vaatimattomassa "Pirtin" huoneustossa, vaan suuressa Ritarihuoneen salissa. Hieman epäillen tällaisen tuntemattoman taidenäyttelyä, pistäysimme avajaisiin lauvantaina.
   Suuren salin pari seinämää täynnä kankaita, joukossa suuriakin laatukuvia, jotka eivät suinkaan huonoilta näyttäneet ensi silmäyksellä eivätkä huonoja olekaan. Ja näiden välillä maisemia ja olletikin muotokuvia, suuria kokovartalon kuviakin, katukuvia Parisista, harjoitelmia alastoman naismallin mukaan y. m.
   Taiteilija on siis opiskellut Parisissakin. Kahtena vuonna ja viimeksi 1908-9 kuuluu hän harjoittaneen siellä opintoja Gottetin ja Simonin johtamassa yksityisakatemiassa saatuansa kotimaassa ensimmäisen ohjauksen Wilho Sjöströmiltä ja käytyänsä Ateneumin piirustuskoulua vuosina 1904-06. Ilman ennakko-opintoja hän ei siis olekaan tämä nähtävästi tuottelias nuori taiteilija, joka vasta kuuluu olevan 23 vuotias mies.
   Luettelon mukaan käsittää näytteillä oleva kokoelma 44 valmista maalausta ja harjotelmaa. Pari aikaisinta on merkitty vuosiluvulla 1905, muut jakautuvat tasaisemmin seuraaville vuosille, joista kaksi viimeistä on ollut sangen hedelmällistä. Viime vuodelta, jonka taiteilija on viettänyt osaksi Parisissa, osaksi kotimaassa, on lähes parikymmentä kangasta."
Näitä tietoja seuraa yksityiskohtaisempi kuvaus taiteilijan aiheista, tyylistä, värienkäytöstä ja arvostelu yksittäisistä maalauksista.
   "Laatukuvia on kokoelmassa useita. Ensi vuosinansa on taiteilija mielellänsä valinnut aiheita kansanelämästä maalaten lapsia nappikuoppasilla, sisäkuvia renkituvasta ja kodasta, vedennoutajan hevosinensa avannolla, miesväkeä kuulanheitossa maatalon luona j.n.e."
   "Tosin on piirustus vielä paikoin jäykkää ja tosin ovat taiteilijan värit eräissä verrattain köyhät sovinnaisuudessansa, mutta niissä on sentään paljo hyvää havaintoa henkilöihin, ja ympäristöön nähden sekä ylipäänsä sellaista rehellisyyttä suorituksessa, mikä todistaa taitelijan työskennelleen todellisuuden opastuksella."
Hakukone löysi vielä tiedon, että Tampereen Taidemuseossa on yhteisnäyttely "Alvar ja Ragni Cawén - Elämänvirrassa" syksyllä 2015. Näyttelyssä on esillä taiteilijapuolisoiden sekä heidän läheisimpien taiteilijaystäviensä tuotantoa. Sinne voisi sukuharrastajakin suunnata, kunhan sinne asti päästään.

api

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti