sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Suvut hipaisevat toisiaan Kurkijärvellä

Sukuharrastajan isän suku on pääosin Janakkalasta, äidin taas Padasjoelta. Lammi on sopivasti siinä välissä, ja niinpä sukujuuria kummaltakin puolelta löytyy Lammin pitäjästä. Velipoika sanoikin kerran, että hän ei ihmettelisi yhtään, jos sukuharrastus paljastaisi yhteisiä esivanhempia vanhemmillemme.

Vielä ei yhteisiä esivanhempia ole löytynyt, mutta luullakseni jonkinmoinen kohtaaminen kuitenkin. Tai siis silloin ei ollut minkäänlaista sukulaisuutta olemassa, vaan samalla kylällä asui ihmisiä, joiden tulevat sukulaiset tulisivat liittymään yhteen.


Postimerkki vuodelta 1930. (Wikimedia Commons)
Harrastajan isän Lammilla syntyneellä isoisällä oli nuorempi veli Otto. Otto Eliaanpoika (s. 1862) oli palveluksessa renkinä monissa taloissa, mutta aivan 1800-luvun lopussa hän muutti Kurkijärven kylään itselliseksi. Joulukuussa  1900 Otto nai Henriikan.

Samassa Kurkijärven kylässä oli asunut jo lähes vuosikymmenen harrastajan äidin isoäidin vanhemmat, Tuomas Otonpoika (s. 1827) ja Karoliina Matintytär (s. 1827). Itse asiassa kävi niin, että Tuomas kuoli samaisessa joulukuussa 1900 ja Karoliinakin vain puolitoista vuotta myöhemmin, mutta Otto ehti asua heidän kanssaan samassa kylässä pari vuotta ennen heidän kuolemaansa.

Ylläolevat tiedot löytyvät Lammin kirkonkirjoista. Omissa mielikuvissaan sukuharrastaja herkuttelee lisäksi ajatuksella, että saman kylän asukkaat ovat tunteneet toisensa ja tienneet toistensa elämästä ja ehkä raitilla tavatessaan jopa jutustelleet kuulumisistaan. Kenenkään mieleen ei ole noussut, että jonain päivänä tulevaisuudessa, ihan muulla paikkakunnalla, yhden kyläläisen veljen pojanpoika ja toisten tyttären pojantytär tekisivät heistä melkein sukulaisia.

4 kommenttia:

  1. Näistäkin löydöistäsi huomaa, miten paljon Suomessa muuttui toisen maailmansodan jälkeen, kun evakot levittäytyivät ympäri Suomea. Sitä ennen oli paljon enemmän mahdollista, että esivanhempamme olivat tunteneet toisensa tai ainakin tavanneet jossain vaiheessa.

    Kun lapsemme tekivät kansainvälisessä koulussaan parin kolmen sukupolven sukuselvitystyötä, meidänkin perheessämme Miehen ja minun kyseiset esivanhemmat olivat maailmankartalla pieniä yhteenkasvaineita pisteitä, kukin piste selkeästi eri puolella Suomea, minun pisteeni Luovutetussa Karjalassa ja miehen Satakunnassa.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen huomio. Sodan jälkeen paljon tosiaan oli toisin, evakoiden levittäytyminen, kaupunkeihin ja teollisuuspaikkakunnille muutto ... Viime aikoina kansainvälistyminen. Kuten perheesikin osoittaa, sukujuuret juontavat eri puolille Suomea, kun aikaisemmin ne saattoivat kaikki pyöriä samassa tai parissa kylässä.

    VastaaPoista
  3. Todella vielä tuo kansainvälisyys. Vaikka tosiaan minun ja miehen suku periaatteessa pyöri samoilla seuduillaan, niin jo molempien puolelta toisen isovanhempamme sisaruksia muutti Amerikkaan ja etenkin miehellä on siellä serkkuja ja heidän jälkeläisiään pilvin pimein.

    Toisaalta, juuri tuollaisia monitaustaisia tuntuvat olevan lähes kaikkien "third culture kidsien" suku. Monilla lastemme luokkatovereilla oli jo isovanhmepia monella mantereella. Olemme suomalaisina todella poikkeus. Ilmankos geenitutkimus on täällä edistynyt.

    VastaaPoista
  4. Niin, suomalaiset ovat poikkeus. On ollut perin mielenkiintoista aina tutustua paremmin johonkin amerikkalaiseen, josta sitten kuulee, että isän puolelta hän on norjalaista ja englantilaista syntyperää ja äidin puolelta tsekkiläistä ja saksalaista. Tai muuta vastaavaa.

    VastaaPoista