lauantai 11. toukokuuta 2013

Maria Penjamintytär, äiti 200 vuoden takaa

On toukokuu 1813. Lammin Onnenvuoren kylässä elämä soljuu entiseen tapaan huolimatta siitä, että nyt asutaan Venäjällä eikä Ruotsissa. Puhetta siitä on riittänyt jokaisessa talossa ja töllissä Hämeen maaseudullakin, mutta maan kyntäminen, kylväminen ja elonkorjuu on pitänyt hoitaa ajallaan puheista piittaamatta, jotta leipää ja nauriita on riittänyt aina tulevan talven yli.

Valtakunnan vaihdos oli mennyt ohi Maria Penjamintyttäreltä, Heikkilän talon miniältä, sellaisessa sumussa, että hän oli tuskin edes huomannut asiaa, vaikka sota-aika oli tietysti huolestuttanut. Juhannuksena 1809 talon vanhaisäntä Mikko Antinpoika, Marian miehen isä, oli haudattu, ja niin Aaprahami Mikonpojasta oli tullut Heikkilän talon isäntä, mitä tehtävää hän kyllä oli jo hoidellutkin isänsä ikäännyttyä. Anoppi Liisa Antintytär oli nukkunut pois melkein vuosikymmen aiemmin.

Melkein päivälleen vuoden kuluttua vanhaisännän kuolemasta  taloa oli kohdannut uusi murhe: Aaprahami oli kuollut yllättäen keuhkokuumeeseen (styng) ennen kuin oli ehtinyt täyttää 48 vuotta. Maria Penjamintyttärestä oli tullut leski 49-vuotiaana. Heikkilän emäntähän hän oli ollut jo anoppivainaan kuolemasta asti, mutta nyt koko tilan vastuu oli ollut hänen harteillaan. 

Tämän vuoden syksyllä vanhin poika Mikko täyttäisi onneksi jo 20 vuotta. Hän on nyt isäntä talossa ja vuosi vuodelta hänen taitonsa kasvavat, ja kyllähän Maria jaksaisi vielä kovasti autella talon töissä. Mikon lisäksi Marialla on yksi tyttö ja kolme nuorempaa poikaa. Matti, kuopus, oli jäänyt isästään orvoksi 4-vuotiaana.

Sielunsa silmillä Maria katsoo eteenpäin ja näkee poikansa Mikko Aaprahaminpojan Heikkilän isäntänä ja sitten tämän jälkeen hänen lapsensa. Äidin surua hän kantaa sydämessään pienestä Reetusta, joka oli jaksanyt elää syntymän jälkeen vain kymmenen päivää ja sitten kuollut johonkin lastentautiin, jonka laatua ei hän eikä edes pappi ollut tiennyt.


Eero Järnefelt: Pyykkiranta (D.Nyblinin valokuva)
-----------------

Marian perhekunta vielä vuosilukuina:

Marian puoliso oli Lammin Onnenvuoren Heikkilän talon vanhin poika ja isäntä Aaprahami Mikonpoika (s. 1762 ja k. 1810). Tämän vanhemmat olivat  Mikko Antinpoika (s. 1741 ja k. 1809 Heikkilässä) ja Liisa Antintytär (s. 1745 ja k. 1800), jonka sukujuurista sukuharrastaja ei ole vielä päässyt perille.

Marian kuusi lasta syntyivät kaikki Heikkilässä. He olivat:
Mikko Aaprahaminpoika (s. 1793), jonka nimestä pohdintaa täällä
Leena Aaprahamintytär (s. 1795)
Reetu Aaprahaminpoika (s. 1799, k. 1799)
Joonas Aaprahaminpoika (s. 1800)
Kustaa Aaprahaminpoika (s. 1803)
Matti Aaprahaminpoika (s. 1806)

Maria Penjamintyttären omasta syntyperästä riittää pähkäiltävää vielä seuraavaan blogikirjoitukseen.

mpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti