perjantai 7. kesäkuuta 2013

Avustuksia köyhäinkassasta

Kaivellessani tietoja Mörkin tyttöjen kohtaloista[*] löysin heidän äitinsä nimen Padasjoen kirkonkassan tileistä vuodelta 1868. Kassakirjassa on aukeama, jolle on kirjattu köyhäinkassan tulot vasemmalle ja samaisen kassan menot eli annetut avustukset oikealle sivulle.


Padasjoen seurakunnan kirkonkassan köyhäinkassan sivu Kansallisarkiston digiarkistosta.

Köyhäinkassan toukokuun alusta alkavan sivun keskivaiheilta löytyy merkintä avustuksesta:"Itsellinen Lisa Mörk Nyystölästä sairas sekä 3 lasta". Avustussumma on ollut kaksi markkaa. 

Tuossa vaiheessa touko- tai kesäkuuta Liisa Yrjöntytär Mörk on ollut jo sairas, ja perhe on tarvinnut apua köyhäinkassasta. Mieleen nousee kysymys, että onko Joonas-puoliso kadonnut jo tässä vaiheessa, siis silloin, kun tyttöjen Liisa-äiti oli vielä elossa. Mielessäni olin kuvitellut, että entinen ruotusotilas Joonas Mörk niin ikään menehtyi lavantautiin tai nälkään, mutta jospa hän oli häipynyt paikkakunnalta jo aikaisemmin?

Samasta köyhäinkassasta on maksettu vähän myöhemmin kahden markan summa itsellisen Lisa Mörkin ruumisarkkua varten. Hänet haudattiin 1.7.1868. 

Köyhäinkassan tilikirjasta en löydä avustuksia tytöille äidin kuoleman jälkeen. Seuraavaksi tartun seurakunnan vaivaisruotuluetteloon ja vaivaishoitojohtokunnan pöytäkirjoihin, mutta niitä ei ole digitalisoitu, vaan pitää mennä paikan päälle Hämeenlinnan maakunta-arkistoon.


[*]Samasta aiheesta aikaisemmin:
        Liisa Yrjöntyttären ja Joonas Mörkin perheestä
        Nälkävuosi-kirjasta
        Perheen vanhimmasta Amalia-tyttärestä

amä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti