torstai 20. kesäkuuta 2013

Juhannuksen viettoa

Padasjoella Vesijaon rannalla 2011

"Hajuheinillä, kukkasilla ja lehtevillä koivun ja pihlajan oksilla koristelivat nuoret juhannuksen aattona kesäiset olohuoneensa, aitat. Pihoille pystytettiin nuorista lehtipuista lehtimajat ja puita pystytettiin myös portaan pieliin ja portin vierustalle. Aattoillan saunaan tehtiin kesän ensimmäiset kylpyvihdatkin." (Auttoisten tarinat, 1988.)

"Hela- ja juhannustulilla ... laulettiin ja tanssittiin piirileikkejä. Aisakeinut, joita oli Keinuhongassa, Hietamäellä, Peltolanmäellä ja Kemppilän luona keräsivät nuoria laulamaan ja leikkimään." (Auttoinen - kylämme, 1987.)

"Lammilla oli - länsisuomalaiseen tapaan - tapana polttaa helluntain aikaan ns. helavalkeita korkeilla paikoilla ja juhannuksen aikaan kokkoja usein veden äärellä - tähän aikaan piti ottaa myös tulenvaara huomioon. Näihin tapahtumiin liittyi nuorison iloista kisailua, leikkejä ja joskus meluisaakin ilonpitoa, jota varsinkaan papisto ei katsonut suopein silmin. Vasta myöhemmin tapa siirtyi juhannukseen ja itäsuomalainen kokko tuli näiden tulien nimeksi yleiskielessä." (Lammin pitäjän historia II, 2001.)


Hauskaa juhannusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti