maanantai 11. marraskuuta 2013

Syntyperän selvittelyä, kun syntymää ei löydy

Miten selvittää henkilön syntyperä, jos tiedossa on syntymäpäivä (jonka oikeellisuudesta ei ole varmuutta) ja syntymäpitäjä (jonka paikkansa pitävyydestä ei ole tietoa), mutta kyseisen pitäjän syntyneiden luettelosta ei löydy sopivasti syntynyttä? Ja kun henkilöllä on vielä nimi Juho Juhonpoika (Johan Johansson), joka on tavallistakin tavallisempi hämäläisissä kyläkunnissa? Sellaista propleemia sukuharrastaja on viime aikoina yrittänyt ratkaista ja luulee löytäneensä oikean henkilön.

Hauhon kirkko

Juho Juhonpoika nousi ensimmäisen kerran sukuharrastajan tietoisuuteen Janakkalan kirkonkirjoissa, kun hän ilmestyi Kernaalaan rengiksi 16-vuotiaana. Syntymäajaksi oli merkitty 6.3.1822 ja -paikaksi Hauho. Siitäpä etsimään Hauhon kirkonkirjoista pojan syntyperää. Vaan kun ei löytynyt sopivaa, ei oikeana päivänä syntynyttä eikä oikein minään muunakaan järkeen käypänä ajankohtana.

Jospa etsisi rippilastenluetteloista? Alkaisi siitä vuodesta, jolloin Juho täytti 15 vuotta ja jatkaisi muutaman vuoden? Hiljattain Annelin ajatuksia -blogi kertoi kirkonarkistojen aineistoista ja mitä kaikkea sieltä voi löytää sekä vielä erikseen rippikouluista ja muista opinahjoista. - Heti kohta etsivä löysi oikeille jäljille: Hauholla oli käynyt rippikoulun 16-vuotias Juho Juhonpoika, jolla oli ihan oikea syntymäpäivä ja joka oli syntynyt Hauholla. Hän oli torpparin poika Hauhon Hyvikkälän kylästä Röykyn torpasta, ja lastenkirjoihin oli merkitty oikea Juho. Mutta oliko hän juuri Röykyn torpparin Juho Mikonpojan poika vai tullut torppaan rengiksi? Hän oli nimittäin muuttanut Röykkyyn Sahalahdelta.

Totta tosiaan, juuri ennen kuin täytti 14 ikävuottaan Juho oli saapunut pikkurengiksi Sahalahdelle Saarioisten kartanoon ja puolentoista vuoden kuluttua palannut "kotiseudulleen" muuttokirjan mukaan. Mutta mistä hän oli matkaan lähtenyt, ei ainakaan Röykystä! (Sahalahdesta Juholle annettu muuttokirja löytyy Kansallisarkiston digitaaliarkistosta, takasivulle on Hauholle saavuttua merkitty määränpää eli Röykyn torppa Hyvikkälässä.)

Jotta juttu ei kävisi liian pitkäpiimäiseksi, kerrottakoon vain, että torppari Juho Mikonpojan perheen monia muuttoja tutkaillessaan sukuharrastaja vihdoin viimein löysi lastenkirjasta Juhon muiden sisarusten joukosta ja vakuuttui siitä, että Juho oli kuin olikin Röykyn torpparin poika. Juho Mikonpoika (s. 1780) itse oli alkujaan Aikkolan kylän Heikkilän talon poika ja hänen vaimonsa Eeva Heikintytär (s. 1791) Sappeen kylän Alastalon Mäkelän torpasta.

Mutta oliko Juho Juhonpojan syntymä vuonna 1822 vain jäänyt merkitsemättä syntyneiden luetteloon inhimillisen erehdyksen tähden vai syntyikö hän jossain muualla, siinäpä pulma. Juho Mikonpojan ja Eeva Heikintyttären perheeseen syntyi useita lapsia Hauholla, mutta perhe muutti Tyrväntöön Lepaan kartanon (Stjernsund) Saloon lampuodiksi v. 1819, ja siellä syntyi tytär Anna Maria (s. 1820). Perhe oli saanut muuttokirjan palatakseen Hauholle v. 1821. Juhoa ei löydy Tyrvännönkään syntyneiden joukosta. 

Juho Juhonpojan syntymätieto on edelleen tietymättömissä, mutta muuten sukuharrastaja on mielestään saanut tarpeeksi vakuuttavan vastauksen kysymykseensä ja jatkaa muitten mielenkiintoisten propleemien parissa.

mpä

2 kommenttia:

  1. Lisäyksenä kirjoitukseesi Juho Juhonpojan alkuperästä on mainittava suvun perimätieto hänen "olleen Räväsmäen talon poika". Tätä ei ole vahvistettu millään tavoin, eikä vahvistunut nytkään. Mutta ehkä antaa aihetta uudelle kierrokselle Hauhon kirkonkirjoihin (jotta voidaan jättää Räväsmäki-teoria) ? Ja selvisikö missä olivat Juhon vanhemmat hänen syntymänsä aikoihin?

    VastaaPoista
  2. Kiitos mielenkiinnosta ja mielenkiintoisesta kysymyksestä. Nyt pistit aika pahan,

    Juho Juhonpojan syntymän aikoihin 1820-luvulla ei Hauhon kirkonkirjoista löydy Räväsmäki-nimistä taloa. Hakukoneella löysin tiedon, että Hauhon Rukkolassa on Räväsmäki-niminen mäki, ja sen tiedon kanssa katselin sitten Hauhon rippikirjoja Rukkolan kylän kohdalta. Sinne ilmestyy Sipilän talon kohdalle maininta, että sitä kutsutaan myös nimellä Stenkulla ja Räväsmäki - ja tämä viimeinen näkyy vasta 1850-luvulla.

    Onhan Sipilän taloa voitu kansan suussa kutsu jo aikaisemminkin räväsmäeksi, vaikkei se näy kirkonkirjoissa. Kun katson Sipilän talon rippikirjoja 1820-1860, ei siellä oikein näy Juho Juhonpoikaa, ei liioin isäksi sopivaa Juhoa. Mutta Sipilässä oli torppia, joita en ole kaikkia käynyt läpi.

    En siis ole vielä löytänyt ketään sopivaa Juho Juhonpoikaa Räväsmäestä tai Sipilän talosta, mutta onhan se mahdollista, että Janakkalaan muuttaneen Juho Juhonpojan syntymäaikaan tai jopa nimeen on pujahtanut virhe, ja siksi en löydä sopivaa Sipilästä.

    Sillä en ole löytänyt vielä sitäkään, missä tuo minun löytämäni Juho Juhonpoika syntyi tai missä hänen vanhempansa asuivat 1822. Edellisenä vuonna he olivat lampuotina Kivikon rusthollin Karkeen torpassa ja pari vuotta myöhemmin takaisin Juhon isän kotikylässä Aikkolassa, mutta olivatko he jossain muualla siinä välissä, sitä en osaa varmasti sanoa.

    Eli vielä kerran: kiitos kysymyksestä. Jos Juhon syntyperästä löytyy jotain uutta, kirjoitan siitä sitten blogissa.

    VastaaPoista