perjantai 31. tammikuuta 2014

D niin kuin David, Hokan talon esikoinen

Aakkosten neljäs kirjain D osoittautuikin kolmea ensimmäistä haastavammaksi, sillä David tai Daniel ovat harvinaisia ilmestyksiä sukuharrastajan sukupuussa, puhumattakaan nyt Dordista tai Doroteasta, joita ei ole toistaiseksi löytynyt ensimmäistäkään.

Hokan taloon Padasjoen Auttoisten kylässä syntyi poikalapsi vuonna 1768. Hän oli talon nuoren parin esikoinen ja sai nimeksi Taavetti, jonka pappi merkitsi kirjoihinsa Davidina. Lyhyt oli kuitenkin poikasen elämänlanka, sillä hän kuoli vain 12 päivän ikäisenä. Pappi kirjasi kuolinsyyksi "tuntematon lastentauti".


Mykola Yaroshenko: Esikoisen hautajaiset. (1893)
(lähde: Wikipaintings)


Pikkuisen Taavetti Juhonpojan syntymän aikaan Hokan taloa isännöi hänen isoisänsä Martti Nuutinpoika emäntänsä Kristiina Vilpuntyttären kanssa; nämä sukuharrastajan esivanhemmat olivat rippikirjan mukaan syntyneet 1721 ja 1730. Heille oli syntynyt ainakin yhdeksän lasta, ensin kaksi poikaa ja sitten seitsemän tyttöä. Pojat Martti (Mårten 1746-1747) ja Vilppu (Philippus 1748-1750) menehtyivät jo aivan pieninä. 

Kolmas Martin ja Kristiinan lapsista oli tytär Anna (s. 1750), joka solmi avioliiton 17-vuotiaana naapuripitäjän pojan kanssa. Kovin kaukaa ei vävy taloon tullut, Juho Yrjönpoika (s. 1746) oli kotoisin Lammin Iso-Evolta. Anna ja Juho saivat seitsemän lasta, joista ensimmäinen oli juuri tämän jutun päähenkilö, Taavetti.

Toinenkin Annan ja Juhon lapsista oli poika, ja hänelle annettiin nimeksi Antti (s. 1769). Aikanaan Antista tuli Hokan isäntä. Hänen vanhimmasta tyttärestään Anna Maija Antintyttärestä ja tämän miehestä Kustaasta sukuharrastaja onkin kirjoittanut aikaisemmin. Vauvana kuollut Taavetti oli Anna Maijan setä.


Lähteet: 
Padasjoen seurakunnan kirkonkirjat
Ossi Vuorinen: Padasjoki Auttoinen. Räätäli Adam Sahlbergin ja räätäli Joonas Helenin sukujen jälkeläiset. 1996 Padasjoki.

api

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti