Etsimisen koukutuksen lisäksi on sitten se löytämisen koukutus. Kun harrastaja löytää etsimänsä sieltä, mistä pitikin, tai jostain aivan muualta pitkällisen metsästyksen jälkeen. Tai erityisesti kun löytää jotain, mitä ei edes etsinyt, mutta joka liittää uusia ihmisiä omaan sukupuuhun.
Tällainen odottamaton linkki tuli eteeni sen jälkeen, kun olin kirjoittanut suutari Lindqvististä. Kustaa-suutari vangitsi mielenkiintoni, koska yksi esi-isistä oli ollut hänen luonaan kohtuullisen monta vuotta suutarin oppipoikana. Kun sitten silmäilin Kustaan oman perheen tietoja, huomasin, että hänen poikansa meni naimisiin yhden esitätini kanssa. Esi-isä ja Kustaan miniä eivät kuuluneet samaan sukuun. Tietääkseni.
Kustaa Lindqvist nai suutarin tyttären, leskeksi jääneen Eeva Liisa Hermannintyttären. He asuivat Padasjoen Vesijaon kylässä käsityöläisperheenä, kunnes Kustaasta tuli torppari Vesijaon Iittasen talon Haulimäen torppaan. Kustaalla ja Eeva Liisalla oli yksi yhteinen lapsi, vuonna 1858 syntynyt Juho Kustaa.
Juho Kustaa Lindqvist solmi avioliiton Maria Kustaava Heikintyttären (s. 1864) kanssa, joka oli Auttoisten Kortesaarikon torpasta kotoisin. Juho Kustaasta tuli Haulimäen torppari isänsä kuoleman jälkeen. Perheeseen syntyi vuosina 1886-1899 seitsemän lasta, joista yksi kuoli pienenä; sen pidemmälle en ole perheen vaiheita tutkinut.
Eeva Liisan ensimmäisestä avioliitosta syntyneestä Hermanni-pojasta (s. 1854) tuli suutari. Hän otti käyttöönsä äitinsä isän, suutari Hermanni Skarpin, sukunimen.
![]() |
Suutari. 1500-luku. J. Ammanin puupiirros. (Project Gutenberg) |