lauantai 3. elokuuta 2013

Etunimikimara

Nimet ovat varsin kiinnostavia. Sukuharrastaja on mielessään ajatellut, että etunimien valikoima oli kovin pieni vanhoina hyvinä aikoina, ainakin Hämeen maaseutukylissä, ja kussakin perheessä esiintyi vain muutamaa nimeä. Mutta oliko asia ihan oikeasti niin vai tuntuuko vain siltä? Sitä pitää tutkailla tarkemmin.

Tutkailujeni kohteiksi valitsin kahdeksan perhekuntaa tuosta vain ilman sen kummempia perusteluja kuin että he olivat neljän isovanhempani isovanhempien perheet: isovanhempien isovanhemmat itse sekä heidän lapsensa ja vanhempansa. Kaikki syntyivät 1800-luvulla, yhteensä 92 henkilöä, kahdeksan perheen kolme sukupolvea. Ja tällaisia tuloksia sain:

Ensimmäisiä etunimiä näillä 92 henkilöllä oli 45 erilaista ja lisäksi 11 nimeä, jotka esiintyivät vain toisena etunimenä nimiyhdistelmissa.

Eipä pidä paikkaansa se tuntuma, että nimiä olisi ollut vähän!Yleisimmät miesten nimet tässä joukossa olivat Juho, joita löytyi 7, niistä kolme yhdistelmissä Juho Aukusti, Juho Kustaa ja Juho Ville, ja toisena Heikki, joita löytyi 6, joukossa yhdistelmät Heikki Juho, Heikki Lauri ja Heikki Valle. Seuraavina tulivat Kalle (5), Kustaa (5), Otto (4) ja Joonas (3).  Naisten nimissä Iida oli yleisin, niitä löytyi 7, joukossa Iida Maria ja Iida Kaisa. Tässä joukossa Anna esiintyi 5 kertaa, aina yhdistelmissä: Anna Leena kahdesti ja Anna Kaisa, Anna Maija sekä Anna Pauliina kerran. Seuraavaksi yleisimpiä olivat Heta (4), Eeva (4) ja Leena (3).

Suurin osa nimet saaneista oli syntynyt Janakkalassa, Lammilla, tai Padasjoella. Joku myös Kuhmoisissa, Tuuloksessa ja Pohjanmaalla. 

Postimerkeissäovat kuvattuina Heikki ja Ida (via Wikimedia), joilla ei ole mitään tekemistä sukuni Heikkien ja Iidojen kanssa. Säveltäjä Heikki Klemetti syntyi 1876 Kuortaneella ja näyttelijä Ida Aalberg syntyi 1857 Leppäkoskella Janakkalassa.


2 kommenttia:

  1. Ehkä tuo vaikutelma samoista nimistä tulee isäntäketjuista: Matti Juhonpoika, tämän isä Juho Matinpoika, jonka isä Matti Juhonpoika... Pahimmillaan peräkkäin muutama Juho Juhonpoika.

    VastaaPoista
  2. Niin se varmaan on, ja tuollaisia ketjuja on tullut vastaan. Ja tuoton otokseen, joka minulla oli, ei sitten kuitenkaan sattunutkaan niin monta "ketjutettua" nimeä.

    Huomasin muuten virheen blogissani: sanoin valinneeni "neljän isovanhempani perheet", kun tosiasiassa tarkoitin, että valitsin neljän isovanhempani isovanhempien perheet. Korjaan virheen blogitekstiin.

    VastaaPoista